textos Descartes nº4

Posted by: Angie / Category:

idees:

Aquet text parla de les opinions. A vegades cal seguir opinions com si fossin indubtables quan realment són molt incertes.

Vol arribar a la veritat i per aquet motiu vol posar en dubte allò menys indubtable, també parla dels sentiments que enganyen de vegades a tots els homes inclòs a ell, i rebutja totes les raons que havia tingut abans per demostrables.

Els pensaments que tenim quan estem desperts poden ser els mateixos que quan estem dormint, on tot allò que ell va resoldre no eren més que il·lusions dels seus somnis.

Per últim mentre volia pensar que tot era fals va dir confirmant l'existència del "jo" de forma ferma i segura.

Títol: Opinions envers la realitat


Comentari:


Aquet text de descartes parla sobre els dubtes; El seu fi és arribar a la veritat perquè si és dubte no es pot arribar allò cert. Va haver de ignorar allò que tenia pres com a cert, per poder arribar a una clara conclusió. Primer dubte del coneixement a través dels sentits, els quals ens enganyen a vegades i fan que es converteixin en coses probables i no certes que poden manifestar el seu enganys més d'una vegada.
En segon lloc trobem els somnis i la vigília en el que la realitat podria no ser en realitat més que un somni, perquè els pensaments que tenim desperts ens poden venir dormits.
Conclou dient que tot el que ell havia pres per evident no era més que una il·lusió creada en el seu esperit, però tot i això va poder treure una cosa clara i segura que el cogito era existent, perquè si pensa vol dir que pot conèixer i tot allò que té la capacitat de conèixer és vertaderament real.


0 comentaris: